Ежегодното състезание на Асоциацията на Арбористите в България се провежда по правилата на International Society of Arboriculture (ISA) и има статут на национално състезание за страната ни. В състезанието ще участват сертифицирани катерачи на ААБ от цяла България, които ще се състезават в 5 дисциплини в два състезателни дни. Най-добрите от първия ден ще премерят сили във финала, който ще се проведе в неделя.

Отделните дисциплини от първия (квалификационен) ден включват хвърляне на тежест и поставяне на въже в короната на дърво; катерене по въже с помощта на устройства за време; изкачване по дърво („свободно катерене“) с осигуровка; спасяване и работно катерене.
В дисциплината „Хвърляне“ състезателите имат възможност да избират между участъци от дървото с различни степени на трудност, правилното попадение при които носи съответно 3, 5, 7 и 9 точки. Ако състезателят постави и въже при правилен изстрел, то той получава допълнителни точки..
В дисциплината „Изкачване“ състезателите трябва да се закачат на свободно висящо от дървото въже и при сигнал да се изкачат колкото се може по-бързо до крайната точка в короната на дървото.
При „Свободното катерене“ състезателите са осигурени с въже и отново трябва да се изкачат до крайна точка в короната на дървото, но този път с помощта само на ръцете и краката си. Маршрутът е предварително определен, като състезателите могат да стъпват както върху дървото, така и на допълнително поставени „хватки“.
Дисциплината „Спасяване“ е един от най-важните и практически насочени елементи в състезанието. При нея състезателят трябва да се качи в дървото, да достигне до пострадал на определено място в короната и да го свали за колкото се може по-кратко време.
Последната дисциплина от първия ден, „Работно катерене“, е една от най-атрактивните и динамични в състезанието. Тук състезателите започват от място в короната на дървото и трябва да отидат до различни точки от короната (постове) и да изпълнят различни задачи. Единият от постовете е „Ръчен трион“, като там състезателят трябва да достигне до определена точка, да извади ръчния си трион и с него да позвъни с предварително поставен звънец. При друг от постовете – „Трион с удължение“, състезателят трябва да направи същото като при „Ръчен трион“, но този път се използва телескопичен трион и звънчето е на значително разстояние от състезателя. Следващ пост е „Хвърляне на клон“, където състезателят трябва да достигне до опредлена точка в короната. Там има подготвени парчета дърво, с които той трябва да уцели мишена, намираща се на земята. „Ходене по клон“ е пост, при който състезателите трябва да вървят върху клон без да губят баланс и да са винаги осигурени. Достигайки до края на клона, те трябва да позвънят със звънчето, намиращо се там. Последният от постовете е „Слизане“. Състезателят позвънява с поставеното звънче и след това трябва да слезе в рамките на мишена, поставена на земята.

Във втория ден най-добре представилите се трима състезатели трябва да премерят сисли в дисциплината „Masters“. Там, те извършват всички действия като при „Работно катерене“, но вместо да тръгнат от точка в короната, те сами трябва да поставят въже с което да катерят.

Тази година домакин на състезанието за катерене по дървета е гр. Велико Търново, с. Присово. Мястото е много лесно достъпно с автомобил от няколко различни посоки. Прекрасните дървета в парка на селото предлагат отлични условия за провеждане на състезанието. Повече за с. Присово може да научите тук.
За да стане възможно провеждането на състезанието дължим благодарности както на общинската администрация в с. Присово, така и на нашите приятели във област Велико търново – сертифицираните катерачи Мартин Митов и Живко Горбанов.

Наградите на победителите тази година са осигурени от нашите спонсори – Husqvarna, представяни от Agroland България; Marlow Ropes (UK); Notch equipment (US); AtHeight (UK); Silky Europe; SIP Protection (EU), както и с любезната подкрепа на Гранд 2003 – Велико Търново.
Всяка една от тези марки е една от водещите на пазара за продуктите, които предлага. Това гарантира, че наградите ще са наистина атрактивни, а състезателите ще има защо да демонстрират най-доброто от себе си.

Програмата на състезанието може да намерите на мястото на самото събитие, но накратко съдържа следното:

Петък, 06.10
от 14:00 – Техническа конференция, включваща инспекция на екипировката и документална част.

Събота, 07.10
От 08:30 – квалификационни дисциплини

Неделя, 08.10
От 09:30 – финални дисциплини (Masters)

Всеки, който иска да дойде да подкрепи събитието и състезателите може да заповяда като публика. Тъй като работата и катеренето по дървета е опасна дейност с висока степен на риск, молим всички присъстващи зрители да внимават за собствената си безопасност, както и за безопасността на близките и приятелите, с които са дошли. Преминаването на поставените заграждения е забранено, но всички въпроси могат да бъдат зададени на съдиите на състезанието.

Очакваме Ви!